overzicht

26-04-2010 11:26

Dieet of allergie.

Veel mensen (vooral kinderen) kampen tegenwoordig met gezondheidsproblemen vanwege een allergie. Daarvoor dienen deze mensen een speciaal dieet te volgen, dat door een arts of dieetist wordt voorgeschreven. 

Bakkerij van Esch heeft een assortiment van de volgende dieetprodukten in zijn winkels die op voorraad of OP BESTELLING verkrijgbaar zijn. 

 

Zoutarm

  1. zoutarm bruin 
  2. zoutarm wit
  3. zoutarm weitebrood (licht bruin)
  4. zoutarm grof volkoren

Glutenvrij

  1. glutenvrij wit (diepgevroren)
  2. glutenvrij bruin (diepgevroren)
  3. glutenvrije cake (diepgevroren)
  4. glutenvrij gebak 3 smaken (diepgevroren)

Lactosevrij 

  1.  twister
  2. speltvolkoren
  3. waddenbrood
  4. wit rond
  5. wit knip
  6. wit casino vierkant (tostibrood)
  7. wit casino rond (lampionbrood)
  8. boerenwit
  9. bruin rond
  10. bruin knip
  11. bruin casino vierkant (tostibrood)
  12. bruin casino rond (lampionbrood)
  13. boerenbruin

(zie ook onze authentiek uniek broden voor verdere bijzonderheden)

 

Brood met minder koolhydraten 

  • per halfje verkrijgbaar, iedere woensdag vers, andere dagen van de week (diepgevroren)

 

Dieet en allergie
er zijn diverse ingrediënten die allergische reacties kunnen veroorzaken bij personen die overgevoelig zijn voor een bepaalde grondstof. 
het volgen van een dieet dient in deze gevallen uitsluitend op doktersadvies te gebeuren !
de meest voorkomende zijn hieronder in alfabetische volgorde weer gegeven.

 

Gluten

  • gluten is een onderdeel van het eiwit in tarwe, rogge, gerst, spelt en haver. meel, bloem, maar ook moutmeel van deze granen bevatten gluten. glutenvrij werken in onze bakkerij is niet mogelijk vanwege de aanwezigheid van bloem en meelsoorten, waardoor snel kruisbesmetting kan optreden.
  • gluten vrij brood, cake en gebak hebben wij op voorraad als diepgevroren doorverkoop artikel.

 

Kippen-ei

  • ei is een veelvoorkomende grondstof in produkten voor de (banket)bakkerij. ook een aantal grondstoffen bevatten al ei of daarvan afgeleide produkten. dit kan zijn in de vorm van gedroogd ei in banketpoeders of ei in spijs.

 

Koemelkeiwit

  • koemelkeiwit komt voor in melkpoeder en kaas maar ook in grondstoffen zoals weipoeder en boter.
  • in bakkerijgrondstoffen worden soms vetten en poeders gebruikt waarbij weipoeder in is verwerkt.
  • al ons groot brood is vanaf november 2012 koemelkeiwitvrij behalve het vanEsch witbrood (dit is een melkbrood) 

 

Lactose

  • lactose is melksuiker.
  • dit komt voor in bijna alle van melk afgeleide produkten, behalve gerijpte kaas.
  • koemelkeiwit bevat altijd lactose.

 

Natrium en/of zoutarm brood

  • natriumarm brood:110 gram eindprodukt mag max. 20 mg natrium bevatten.
  • zoutarm brood: 100 gram eindprodukt mag max. 20 mg natrium, 600 mg kalium, 20 mg ammonium, 70 mg chloride bevatten.
  • de mogelijkheden kunt u bespreken met één van onze verkoopsters.

 

Noten

  • noten of schaalvruchten komen in vele soorten en vormen voor in bakkersprodukten zoals amandelen, walnoten, hazelnoten, cashewnoten en pistache noten.
  • deze worden vermeld op de Alba-lijst
  • pinda is eigenlijk een peulvrucht en geen noot. op de Alba-lijst worden pinda's apart vermeld.

 

Pinda's

  • aardnoten of pinda's zijn eigenlijk geen echte noten maar peulvruchten.
  • in bakkerijprodukten komen pinda's voor in de vorm van halve pinda's of pinda stukjes.
  • maar soms ook in de vorm van pinda-olie of arachide-olie.
  • in geval van geraffineerde arachide-olie wordt dit vermeld in de Alba-lijst onder pinda-olie.
  • niet geraffineerde arachide-olie wordt onder pinda's vermeld.

 

Sesam

  • sesamzaad, gemalen sesamzaad en niet geraffineerde sesamolie vallen in de Alba-lijst onder de categorie: Sesam.
  • geraffineerde sesamolie wordt aangegeven bij: Sesamolie.

 

Soja eiwit

  • soja-eiwit komt als ingrediënt voor in bakkerijgrondstoffen als sojameel of soja-bloem, soja-zemel en soja-noot.

 

Soja olie

  • soja-olie kan zodanig voorkomen, maar ook in aroma`s en kleurstoffen.
  • lecithine valt onder soja-olie.

 

Info adressen voor allergenen:

www.brood.net
www.voedingscentrum.nl
www.glutenvrij.nl
www.allergieplein.nl
www.coeliakievereniging.nl