Nieuwe schijf van Vijf - waarin BROOD een mooie rol heeft!
Het Voedingscentrum de nieuwe Schijf van Vijf gepresenteerd. Daarin hebben volkoren graanproducten een nog prominentere plek
gekregen. De nieuwe Schijf van Vijf is een wetenschappelijk onderbouwd
voorlichtingsmodel dat de essentie van gezond eten laat zien. Welke broodsoorten worden wel / niet aanbevolen?
Volkoren- en bruinbrood in de basis
Volgens het Voedingscentrum is het eten van
volkorenbrood en andere volkorenproducten een makkelijke manier om elke dag
voedingsvezels, ijzer, jodium en B-vitamines binnen te krijgen. Ook geeft het
Voedingscentrum aan dat je met 3 volkoren boterhammen per dag het risico op
hart- en vaatzieken, diabetes type 2 (suikerziekte) en darmkanker verkleint.
Het Voedingscentrum heeft berekend dat als mensen
brood weglaten het (haast) onmogelijk is om de misgelopen voedingsstoffen
binnen te krijgen via andere voedingsproducten.
Naast volkorenbrood, maken ook bruinbrood, volkoren
krentenbrood en volkoren mueslibrood onderdeel uit van de Schijf van Vijf.
Wat met witbrood en andere broodsoorten?
Witbrood en wit krentenbrood zitten niet in de Schijf
van Vijf, maar zijn als afwisselingsproduct opgenomen. Wat overigens niet wil
zeggen dat het ongezond is, want ook witbrood levert energie, en
voedingsstoffen en voedingsvezels, alleen niet zoveel als volkoren- en
bruinbrood. Witbrood past af en toe in een dagmenu. En mag daarmee wel vaker
gekozen worden dan een croissant, krentenbol, beschuit of sneetje suikerbrood.
Aantal sneetjes per dag
De aanbeveling van het aantal sneetjes brood verschilt
per persoon en zit voor bijvoorbeeld voor volwassen mannen (tot 50 jaar) op 6-8
sneetjes en volwassen vrouwen (tot 50 jaar) op 4-5. Waarbij het
Voedingscentrum aangeeft dat er binnen de categorie graanproducten volop
gevarieerd kan worden, bijvoorbeeld door ook roggebrood, volkoren mueslibol of
knäckebröd te nemen. Het Voedingscentrum heeft hiervoor een eigen link ontwikkeld
waarbij de consument voedingsadvies op maat krijgt op basis van geslacht en
leeftijd.
Bron: www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf.aspx