HOERA - FSSC22000 behaald - trots op team Zevenhuizen
PERSBERICHT te lezen in de Norger Courant, geschreven door Willem Bakering.
Zevenhuizen, 21 mei 2016
Bakkerij Van Esch met FSSC-22000
op hoogste niveau productveiligheid
Bij een bedrijf waar dagelijks met verse voedselproducten
wordt gewerkt, staat voedselveiligheid logischerwijs hoog in het vaandel. Voor Bakkerij
van Esch gaat dat nog niet ver genoeg, omdat men het belangrijk vindt aan de
hoogst mogelijke standaarden te voldoen. De bakkerij heeft de afgelopen
anderhalf jaar dan ook alles op alles gezet om het felbegeerde
FSSC-22000-certificaat voor productveiligheid te behalen. Onlangs is de audit
met goed gevolg doorlopen.
Eigenaar Bas van Esch heeft er - samen met een groot aantal
medewerkers - flink aan gewerkt om het hoge niveau van productveilig werken in
de praktijk te bewerkstellingen: "We willen al onze klanten producten kunnen aanbieden,
waar we voor de volle honderd procent achter staan qua voedselveiligheid. Alles
is volledig procent traceerbaar, waarmee we dag in dag uit bewijzen dat we onze
klanten alleen de allerbeste producten bieden. Waar komen de grondstoffen vandaan?
Hoe worden ze verwerkt en wat zit er in?
Het systeem leert ons nog bewuster om te gaan met de verwerking van
grondstoffen tot eindproduct. Daarnaast willen we ook voor onze medewerkers en
onszelf een goede en veilige werkplek."
FSSC 22000 is het managementsysteem voor voedselveiligheid
dat gericht is op alle schakels in de voedselketen. "Dus moet je ook letten op zaken
die door andere partijen worden uitgevoerd, zoals het onderhoud aan de machines.
Dat moet ook in orde zijn", vervolgt Van Esch. "Bedrijven die voor ons werken, moeten
kunnen garanderen dat de machines vlekkeloos blijven werken."
Hoger niveau
Onlangs vond de twee dagen durende audit plaats in de
productielocatie van de bakkerij in Zevenhuizen. Daarbij werd zowel gekeken
naar de dagelijkse praktijk als wat in handboeken is vastgelegd. Het
certificaat van certificeringsinstantie Det Norske Veritas hangt inmiddels zichtbaar
aan de wand. De betrokken medewerkers zijn trots, want ze hebben een mooie
prestatie neergezet die de bakkerij weer op een hoger niveau heeft gebracht.
Voor klanten als verzorgingshuizen en hotels is het behalen van FSSC-22000 door
Bakkerij Van Esch ook van groot belang, omdat ze deze vorm van productveilig
werken steeds vaker als eis neerleggen bij hun toeleveranciers.
Om het certificaat te kunnen behalen is Bakkerij van Esch dus
duidelijk niet over een nacht ijs gegaan. Alles wat met de productie te maken
heeft, is onder de loep genomen, van ingangscontrole, bedrijfshygiëne en
persoonlijke hygiëne, het gebruik van haarnetjes, petjes, het juiste schoeisel
en bedrijfskleding. Waar nodig is geïnvesteerd, zoals in kranen, die met de
voet bediend kunnen worden om de handen te wassen. De productieruimte is
afgesloten van de rest van het bedrijf, zoals het magazijn, de inpak en
verkoopafdeling.
Bas van Esch schat in dat er met de verbeteringen een bedrag
van zo'n tien- tot vijftienduizend euro is gemoeid. "En dan hebben de
medewerkers heel veel zelf gedaan. De kunst is nu om dit resultaat vast te
houden, want het is niet eenmalig. Je moet voortdurend met productveiligheid
bezig zijn en inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Het is een continu proces. Bakker
Dennis 't Gilde is - als verantwoordelijke voor dit project - zeker een dag in
de week hiermee bezig. Maar dat we dit certificaat behaald hebben, maakt ons
nog trotser op ons bedrijf én onze medewerkers."
Over Bakkerij van
Esch
Bakkerij van Esch is een moderne ambachtelijke bakkerij,
waar zowel brood, als banket en gebak gemaakt wordt. Dit gebeurt in Zevenhuizen.
In de SKAL-gecertificeerde biologische bakkerij te Tolbert wordt het biologisch
assortiment gemaakt. Bakkerij van Esch heeft winkels in Norg, Roden,
Zevenhuizen, Leek, Assen (Kloosterveen), Zuidhorn en de stad Groningen
(Vinkhuizen en Paddepoel)